Chociaż łuszczycy nie da się uniknąć - jest ona uwarunkowana genetycznie, istnieje wiele sposobów radzenia sobie z tą przebiegłą chorobą. Zastosuj kilka naszych porad, a zobaczysz, że szybko poczujesz się lepiej.
Twój Stan Skóry Nagle Uległ Pogorszeniu? Zobacz co Mogło Być Powodem
Należy pamiętać, że wyzwalacze nie są takie same dla wszystkich. Coś, co powoduje zaostrzenie u jednej osoby, może nie mieć wpływu na drugą.
Typowe wyzwalacze łuszczycy obejmują:
- stres,
- otyłość,
- infekcje,
- niektóre leki,
- uraz skóry,
- palenie,
- alkohol.
National Psoriasis Foundation potwierdza, że alergie, dieta, a nawet pogoda mogą mieć wpływ na stan twojej skóry. Nie mamy wpływu na pogodę, ale możemy zmienić dietę aby zmniejszyć stan zapalny i wyciszyć chorobę.
Najlepsze Potrawy dla Łuszczyków
Zbilansowana dieta bogata w produkty przeciwzapalne może złagodzić objawy łuszczycy. Chude białka (takie jak ryby, tofu i fasola), zdrowe tłuszcze, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i orzechy wszystkie mieszczą się w tej kategorii.Nawet jeśli zmiana diety nie wpłynie od razu na stan Twojej skóry, będzie mieć pozytywny wpływ na ogólny stan Twojego zdrowia.
Oto, co wartościowego możesz kupić w sklepie spożywczym:
owoce i warzywa
Świeże owoce i warzywa są bogate w przeciwutleniacze, mają zerowy poziom cholesterolu i są zawarte w prawie wszystkich dietach przeciwzapalnych.
Na szczególną uwagę zasługują :
warzywa liściaste - jarmuż, szpinak, sałata, rukola, brokuły, kalafior, kapusta, brukselka, awokado, oliwki, jagody, wiśnie.
Zdrowe Tłuszcze
Ryby, zdrowe oleje oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są dobre dla twojego ciała i serca. Badania koncentrujące się na wpływie oleju rybnego na łuszczycę wykazały, że wstrzyknięcie dużych dawek kwasów omega-3 do krwiobiegu pomagają złagodzić zaczerwienienie, grubość i łuszczenie się.
Potrzebne są bardziej szczegółowe badania, aby zobaczyć, jak skuteczne mogą być kwasy omega-3, ale nie pozwól, aby powstrzymało Cię to od codziennego przyjmowania suplementów i dodawania łososia lub tuńczyka do diety.
Zdrowe tłuszcze obejmują:
Tłuste ryby, takie jak: łosoś, pstrąg, śledź, tuńczyk i sardynki, orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, masło orzechowe, siemię lniane, nasiona dyni, nasiona słonecznika, nasiona chia, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, awokado.
Suplementy Odżywcze
Oprócz spożywania wspomnianych przeze mnie pokarmów, przyjmowanie suplementów diety może poprawić objawy łuszczycy i ogólny stan zdrowia. Łuszczyca jest powiązana z niedoborami witamin, więc dobrym pomysłem może być omówienie suplementów z lekarzem.
Badania wskazują, że suplementy witaminy D pomagają łagodzić objawy łuszczycy. Upewnij się, że nie zażywasz jej zbyt dużo, aby w przyszłości nie mieć np. problemów z kamieniami w nerkach.
Suplementy witaminy B-12 mogą być korzystne, ponieważ jej niedobory są związane z łuszczycą. Jednak badania nad ich skutecznością są wciąż niejednoznaczne.
Wiele osób z łuszczycą ma niedobory selenu, a suplementy okazały się skuteczne w łagodzeniu objawów.
Tych Potraw Unikaj!
Łuszczyca jest chorobą zapalną, dlatego warto trzymać się z dala od pokarmów, które powodują dodatkowe stany zapalne w twoim ciele. Ważne jest, aby wiedzieć czego należy unikać.
Czy jedząc mięso i nabiał możemy wyrządzać skórze krzywdę ?
Oba zawierają wielonienasycony tłuszcz zwany kwasem arachidonowym, który przekształca się w związki zapalne. Czerwone mięso i nabiał zawierają również zwykle więcej tłuszczów nasyconych i cholesterolu, które również powodują stany zapalne.
Tych produktów unikaj:
- czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, jagnięcina i inne),
- ser,
- krowie mleko,
- żółtka,
- gluten.
Ludzie z łuszczycą często dzielą pewne objawy genetyczne i zapalne z tymi, którzy mają celiakię, stan, który powoduje ekstremalną wrażliwość na gluten w jelicie cienkim.Badania wykazały, że usunięcie glutenu z diety pacjenta może znacznie poprawić objawy łuszczycy.
Oto lista produktów glutenowych oraz bezglutenowych, których należy unikać:
Pszenica i odmiany pszenicy, w tym jagody pszenicy, durum, emmer, semolina, orkisz, farina, farro, graham, pszenica z einkorn, żyto, jęczmień, słód.
Produkty zawierające gluten, takie jak:
Makaron, chleb, ciasta, krakersy, grzanki, naleśniki, gofry, piwo, sosy, tortille mączne, panierki, frytki, chipsy ziemniaczane, niektóre zupy, batony energetyczne / batoniki muesli
Aby uzyskać pełną listę produktów spożywczych, które mogą zawierać gluten, sprawdź obszerną listę na stronie: Celiac Disease Foundation.
Przetworzona Żywność
Istnieje mnóstwo powodów, aby nie jeść przetworzonej żywności. Najważniejszym powodem jest to, że są pełne skrobi, cukrów, tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans, wszystkie mogą powodować stany zapalne. Ponadto przetworzona żywność wiąże się z przyrostem masy ciała i otyłością, które często są powiązane z łuszczycą.
Unikaj!
Przetworzonego mięsa - takiego jak: bekon, kiełbasa i mięsa delikatesowe. Gotowych posiłków: mrożona pizza i gotowe obiady dostępne w supermarketach do odgrzania w kuchence mikrofalowej (poszukaj tych, które mają mniej tłuszczu i sodu oraz więcej warzyw).
Warzywa Psiankowate- Nie dla Ciebie
Warzywa psiankowate są częścią rodziny roślin Solanacea. Najpopularniejsze rośliny należące do psiankowatych to: pomidor, papryka, ziemniaki, bakłażan, pepino, miechunka peruwiańska oraz co ciekawe także jagody goji, tytoń i petunia. Mogą nasilać objawy choroby zapalnej jelit, która często współistnieje z łuszczycą, powodując zapalenie błony śluzowej jelit.
Ankieta z 2017 r. wysłana do Narodowego Instytutu Łuszczycy wykazała, że 52,1% pacjentów z łuszczycą, którzy zostali poproszeni o odcięcie psiankowatych od swojej diety, zgłosiło całkowite ustąpienie lub poprawę stanu skóry.
Diety Specjalne
Oto kilka opcji dietetycznych do omówienia z dietetykiem.
Dieta Pagano
Dr John Pagano jest kręgarzem, który opublikował "Healing Psoriasis: The Natural Alternative", dogłębną, całościową książkę w której twierdzi, że jest w stanie pomóc ludziom w leczeniu łuszczycy poprzez określone zmiany diety i stylu życia.
Pagano definiuje łuszczycę jako "zewnętrzny przejaw próby organizmu" zrzucenia ”toksyn wewnętrznych”. Sugeruje przestrzeganie diety o wysokiej zasadowości (dużo zielonych liści), niskiej zawartości kwasu (minimalna ilość czerwonego mięsa i produktów mlecznych) i picie herbat ziołowych. W badaniu z 2017 roku 72,2% pacjentów zauważyło poprawę objawów po zastosowaniu tej diety.
Dieta Bezglutenowa
Osoby z łuszczycą często dzielą pewne cechy genetyczne z osobami z celiakią. W tym samym badaniu z 2017 r. 52,9% pacjentów zauważyło poprawę objawów w wyniku stosowania diety bezglutenowej.
Ta dieta jest dość prosta: odetnij gluten i zastąp go zdrowym, zbilansowanym, pożywnym wyborem żywności. Pamiętaj, że „bezglutenowy” nie oznacza niskokalorycznego i nie oznacza, że żywność zawiera zdrowe tłuszcze.
Dieta Wegańska
Dieta wegańska jest wolna od jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego. Niedozwolone jest mięso, ryby, drób lub nabiał. Ta dieta składa się ze świeżych produktów, roślin strączkowych, owoców, orzechów, nasion i produktów pełnoziarnistych.
Dieta wegańska była jedną z trzech najwyżej ocenianych diet, które przyniosły pozytywne wyniki u pacjentów z łuszczycą. Zastępując mięso pokarmami roślinnymi, zaplanuj swoje posiłki, aby uzyskać wystarczającą ilość codziennych witamin i minerałów.
Dieta Paleo
Witryna Paleo Diet opisuje dietę jako „opartą na codziennej, nowoczesnej żywności, która naśladuje grupy żywnościowe naszych, łowczo-zbierających przodków”.W skład diety wchodzą przede wszystkim produkty wysokobiałkowe(chude mięso), produkty bogate w błonnik, o niskiej zawartości węglowodanów. Paleo jest trzecią najskuteczniejszą dietą dla pacjentów z łuszczycą.
Dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska jest pełna produktów przeciwzapalnych, takich jak oliwa z oliwek, świeże ryby, owoce i warzywa.Pacjenci z łuszczycą, którzy przestrzegali diety śródziemnomorskiej, wykazali zmniejszenie objawów łuszczycy. Ta dieta jest również zalecana w przypadku innych chorób, takich jak cukrzyca i choroby serca.
Dieta ketonowa
Dieta ketonowa jest dietą o bardzo dużej zawartości tłuszczu i bardzo niskiej zawartości węglowodanów, która wiąże się z ryzykiem i powinna być stosowana wyłącznie pod nadzorem dietetyka lub lekarza.
Wykazano, że bardzo niskokaloryczne diety ketonowe łagodzą niektóre objawy nawracającej łuszczycy plackowatej, szczególnie u pacjentów o większej masie ciała. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby ustalić, czy jest to keto, czy standardowa niskokaloryczna dieta
Pamiętaj: to maraton, a nie sprint!
Chociaż łuszczyca może obciążać psychicznie i fizycznie, istnieją sposoby na radzenie sobie z objawami. Unikaj typowych czynników uruchamiających i porozmawiaj z lekarzem na temat znalezienia właściwej diety. Trwają badania nad wpływem określonych pokarmów na objawy łuszczycy.
Każda osoba ma inne czynniki wyzwalające, a prowadzenie pamiętnika żywności może pomóc ci zidentyfikować twoje.